Türkiye hikayesinin alıcısı yok

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Borç Durumu Endişe Verici

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uluslararası toplantılarda ‘Türkiye’nin hikayesi’nin birçok yatırımcıyı etkilediğini savunsa da, bakanlığının borç bulma konusunda bile zorluklar yaşadığı ortaya çıktı. Bakanlık tarafından paylaşılan iç borçlanma stratejisi raporunda, Mayıs-Temmuz 2024 döneminde dış borçların ödenmesine rağmen yeni dış borçlanma planının olmadığı belirtiliyor.

Mısıra Olan Borç

Rapora göre Hazine, 3 aylık dönemde toplam 874 milyar lira borç ödemeyi planlıyor; bunun 733.3 milyarı iç borç, 140.7 milyarı da dış borç olacak. Ancak aynı dönemde finansman ihtiyacının 803.7 milyarı iç borçlanmayla, 70.3 milyarı da diğer kaynaklarla karşılanacak ve dış borçlanma yapılmayacak. Kredi risk primindeki artış, Türkiye’nin borçlanma maliyetini yükseltiyor. Ekonomist Mahfi Eğilmez de durumu şu sözlerle özetledi: “Hazine programında dış borç ödemesi var ancak dış borçlanma planı yok. Bu durum, ya bize borç veren olmadığı ya da faizlerin yüksek olduğu anlamına gelebilir.”

Geçtiğimiz 19 Mart’ta gerçekleşen siyasi operasyonun ardından uluslararası sermaye, Şimşek’in başarısız programını sorgulamaya başladı. Kearney’nin araştırmasına göre Türkiye, 2025’te yabancı yatırımcıların en güvendiği 25 ülke arasına giremedi. Dahası, Türkiye listede sadece 25 gelişmekte olan ülke arasında 14. sırada yer alarak Arjantin, Mısır ve Tayland’ın gerisinde kaldı. Kearney İstanbul Ofisi Kıdemli Yöneticisi Emin Özuğur, Türkiye’nin çekiciliğinin artması için makroekonomik istikrar ve şeffaf yönetimin önemine dikkat çekti.

Yabancı Yatırımcılar ve Borsa İstanbul

Uluslararası sermaye, Türkiye’ye borç vermemek ve tahvillerini satmakla kalmayıp, Borsa İstanbul’a da ilgi göstermiyor. Güven erozyonu nedeniyle beklenen yabancı para girişi bir türlü gerçekleşmiyor. Bu durum, dünya piyasalarında Türk şirketlerinin payının azalmasına sebep oluyor. Ekonomist Emre Akçakmak’ın verilerine göre, MSCI’nin gelişen ülkeleri kapsayan endeksindeki Türk hisselerinin payı 2000 yılında %3.7 iken bu yıl %0.5’e kadar düştü. Endeksteki Türk hisseleri Filipinler ve Şili ile aynı seviyede bulunuyor.

Related Posts

Tapu işlemlerinde usulsüzlük yapan yandı: Her iki taraf da ceza ödeyecek

Milyonlarca tapu sahibi için büyük önem taşıyan bir konu gündeme geldi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, tapu işlemlerinde beyan edilen bedellerin gerçek satış fiyatlarını yansıtmaması üzerine harekete geçti. Gayrimenkul satışlarında rayiç bedel altında işlem yapanlara ağır cezaların yolda olduğu belirtildi.

Taşıt kredisi çekenler için yeni tablo: Geri ödeme planı güncellendi

Son dönemde yükselen faiz oranları, taşıt kredisi maliyetlerini de doğrudan etkiledi. Şu an piyasada en düşük taşıt kredisi faiz oranı yüzde 3,45 seviyelerinde seyrediyor. Bu gelişme, araç sahibi olmak isteyen vatandaşların ödeme planlarını daha …

Benzin ve motorine bir zam daha geliyor: Tarih netleşti

İsrail’in İran’a yönelik hava saldırılarının ardından petrol fiyatlarında sert yükselişler yaşandı. Brent petrol, 77 dolar seviyelerine kadar çıkarak son dönemin en yüksek seviyelerine ulaştı. Bu gelişmelerin ardından akaryakıt fiyatlarına zam …

Bayramda otobüs firmalarına ceza yağdı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kurban Bayramı tatilini de kapsayan 20 Mayıs-10 Haziran tarihlerinde fahiş fiyatlı bilet satışı, korsan ve yetki belgesiz taşımacılığa yönelik 40 bin 767 otobüs seferini denetlediklerini bildirdi.

Avrupa borsaları negatif seyrediyor -13 Haziran 2025

Orta Doğu’da artan gerilimlerin etkisiyle Avrupa borsalarında negatif bir seyir öne çıkıyor.

Afyon Pastırması AB’den tescil aldı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Afyon Pastırması Avrupa Birliği’nden (AB) coğrafi işaret tescili aldığını açıkladı.