Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar: Beyin kanser hücresini öldüren keşfimiz için maddi destek bulamıyoruz

Türk Bilim İnsanı Prof. Dr. Aziz Sancar: Beyin Kanserini Yenmek İçin Umudu Arttırıyor

2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, Nefes gazetesinden Şehriban Kıraç ile yaptığı röportajda beyin kanserine yönelik yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Aziz Sancar, beyin kanserinin ölüm nedenleri arasında 10. sırada yer aldığını belirterek, mevcut kanser ilaçlarının beyin kan-beyin bariyerini geçemediğini ve bu nedenle etkisiz kaldığını vurguladı.

Prof. Dr. Sancar’ın ekibi, EdU adı verilen bileşenin, hızlı bölünen kanserli beyin hücrelerini öldürebilirken, sağlıklı bölünmeyen beyin hücrelerini koruyabileceğini keşfetti. Bu önemli keşif, umut verici sonuçlar doğurarak beyin kanserinin tedavisinde yeni bir kapı açabilir.

Çalışmaları için maddi destek bulmakta zorluk çektiklerini dile getiren Sancar, ilaç firmalarının hangi projeleri destekleyeceklerini belirlemekte zorlandıklarını ifade etti.

Sancar ayrıca, beyin kanseri tedavisi için gönüllü insanlarda deneme yapma gerekliliğini vurgulayarak, umut verici ve güvenli sonuçlar elde ettiklerini belirtti. Beyin kanserine tanı konulan hastaların ortalama yaşam süresinin 14-16 ay olduğunu hatırlatarak, yeni tedavi yöntemlerinin ne kadar hızlı geliştirilebilirse, o kadar iyi olacağını belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın bilimsel araştırmalara yönelik bütçede kısıntıya gitmesiyle ilgili belirsizlikleri de değerlendiren Aziz Sancar, Türkiye’deki gençlere bilim yapmaları için cesaret verdi ve yurtdışında bilim eğitimi alıp Türkiye’ye dönmelerini tavsiye etti.

Sancar’ın sözleri, Türkiye’deki gençlere bilimde ilerlemeleri ve ülkeye dönerek katkıda bulunmaları için önemli bir mesaj niteliği taşıyor.

Related Posts

Bir molekülün kas yaşlanmasını yavaşlattığı bulundu

Bilim insanları, tek doz tedavinin kas fonksiyonunu geri kazanmak için yeterli olabileceğini söylüyor.

Altı yıl boyunca yeni gibi kalacak telefon modelleri açıklandı

Güney Koreli teknoloji devi Samsung, yazılım güncelleme politikasında önemli bir değişikliğe gitti. Şirket, bazı modellerine 6 yıla kadar Android ve güvenlik güncellemesi sunacağını duyurdu.

Organ naklinde yeni çağ! 3D baskı ile organ üretimi

Tıp dünyası, 3D baskı teknolojisinin biyoteknolojiyle birleşmesiyle tarihi bir dönüm noktasında. 3D baskı ile organ üretimi, organ nakli bekleyen milyonlarca hasta için umut ışığı olurken, bilim insanları bu teknolojiyle kişiye özel organlar üreterek …

Musk Hyperloop’tan neden vazgeçti?

Elon Musk’ın büyük umutlar bağladığı Hyperloop projesi neden hayal kırıklığı yarattı?

Instagram’da artık fotoğraf kırpmanıza gerek yok

Instagram, kullanıcı deneyimini iyileştirmeye yönelik bir adım daha attı. Uygulamanın başındaki isim Adam Mosseri’nin Threads uygulaması üzerinden yaptığı açıklamaya göre, artık 3:4 en-boy oranına sahip fotoğraflar Instagram’da orijinal haliyle paylaşılabilecek.

Bazı bilim insanları yapay zekanın bilinçli hale geldiğine neden inanıyor?

Bazı bilim insanları yapay zekanın bilinçli hale geldiğine neden inanıyor?