‘Köy Üniversitesi’nde çok yönlü eğitim

MAKÜ Köy Üniversitesi Projesi İle Köylerde Eğitim Seferberliği Başlattı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı koordinasyonunda, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) tarafından yürütülen ‘Köy Üniversitesi Projesi’ mart ayı itibariyle başladı. Proje kapsamında, 2 aylık süreçte Burdur’da bulunan 12 köyde yaklaşık 600 köylüye ulaşıldı. Proje kapsamında, cami, köy kıraathanesi, tarla, çiftlik, ahır ve aile işletmelerinde köylülere tarım, hayvancılık, kültürel etkinlikler, sağlık hizmetleri gibi çeşitli alanlarda eğitimler verilmektedir. Projenin bir parçası olan üniversite öğretim üyeleri gönüllü olarak yer alırken, öğrenciler de eğitimlere aktif olarak katılmaktadır. Proje, köyde yaşayan bireylerin sadece üretim süreçlerinde değil, aynı zamanda günlük yaşamlarında, komşuluk ilişkilerinde, sağlık, eğitim ve kültür alanlarında da kendilerini geliştirmelerini hedeflemektedir.

‘Hocalar Gönüllü Olarak Katkı Sağlıyor’

Proje yürütücülerinden Doç. Dr. Umut Yanardağ, Köy Üniversitesi projesinin Türkiye’de bir ilk olduğunu vurgulayarak, “Eğitim, mentörlük, araştırma, gönüllülük faaliyetlerinin gerçekleştirildiği bir kırsal kalkınma projesi. 5 ilçede, 31 köyde 28 ay boyunca akademisyenler; ilahiyatından diş hekimliğine, konservatuvarından veteriner hekimliğine, sosyal hizmet bölümünden psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümüne kadar üniversitenin hemen hemen tüm birimlerinin hocaları gönüllü olarak katkı sunmaktadır. Aynı zamanda öğrencilerimiz de sosyal sorumluluk çalışmalarına gönüllü olarak katılmaktadır,” açıklamasında bulundu.

Projede çalışmalar yapmak için köyleri demografik özelliklerine göre çocuk köy, genç köy ve yaşlı köy olarak ayıran Yanardağ, “Bazı köylerde neredeyse hiç çocuk bulunmamaktadır. Bazı köylerde ise ilkokul ve ortaokul mevcuttur. Bu nedenle ihtiyaçlara göre eğitim çalışmalarını planlamamız gerekmektedir,” dedi.

Öğrenciler De Katılıyor

Üniversite öğrencilerinin köydeki eğitimlere katıldığını belirten Yanardağ, “Biz öğrencilerin uygulamalı olarak öğrenmesini hedefleyen bir üniversitede çalışıyoruz. Öğrencilerimiz için köyleri saha haline getiriyoruz. Öğrenci istediği zaman hocasıyla birlikte gidip uygulamaları deneyimleyebilmektedir. Öğrencilerimizi hocanın gözetiminde sahaya gönderiyoruz. Öğrencilerin pratiği deneyimlemesi için köyler birer staj alanı olmaktadır. Böylece öğrenciler daha erken öğrenmektedir,” şeklinde konuştu.

‘Ahırda Bile Eğitim Verildi’

Mart ayından bu yana 12 etkinlik gerçekleştirdiklerini belirten Yanardağ, “İlk eğitimimizi Büğdüz köyünde pozitif yaşlanma konusunda başlattık. İlahiyat hocalarımız ise camide vaaz verdiler. Mekan sıkıntısı yaşadığımız durumlarda ahırlarda dahi eğitim gerçekleştiriyoruz. Geçtiğimiz günlerde ise küçük bir alan bulup orada eğitim verdik. Her etkinlik genellikle 30-40 kişilik gruplarla yapılmaktadır. Şu ana kadar 400-450 kişiye ulaştık. Daha kalabalık etkinliklerle birlikte ise katılımcı sayısı 80-100 kişiye kadar çıkabilmektedir. Toplamda 550-600 kişiye eğitim vermiş bulunmaktayız,” şeklinde konuştu.

Eğitime katılan Susuz Köyü Muhtarı Hasan Karatay, “Yaptığımız etkinliklerde köy halkımız ve öğrenciler olarak 2 etkinlik gerçekleştirdik. Veteriner Fakültemizden gelen arkadaşlarımızın katkılarıyla hayvansal sıkıntılarımızı çözme fırsatı bulduk. Bu etkinlikler bizim için oldukça anlamlı,” dedi.

Related Posts

YKS ve LGS’den önce mutlaka okuyun! Sınav stresi ile nasıl başa çıkılır? Uzmandan 3 aşamalı rehber

Üniversite ve lise giriş sınavları yaklaşırken, öğrencilerde artan kaygıya dikkat çeken Beykoz Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mansur Beyazyürek, sınav stresinin etkileri ve bu stresle başa çıkma yolları hakkında önemli bilgiler verdi.

Çocuklara 18 yılda 18 milyon kitap

‘Karneni Göster, Kitabını Al’ kampanyası 18’inci yılında da çocukları kitaplarla bir araya getiriyor. İstanbul’da düzenlenen kampanya etkinliğinde yer alan 320 ilk ve ortaokul öğrencisine, ‘Araba Şekerle Çalışır Mı’, ‘Ağaçlar Sohbet Eder Mi’, ‘Baykuşlar Kitap Okur Mu’ isimli 3 kitap dağıtıldı. Bu yılki kampanya ile şimdiye kadar öğrencilere ulaştırılan kitap sayısı 18 milyonu aşmış olacak.

HAKKARİ BAYRAM NAMAZI SAATİ 2025 | 6 Haziran 2025 Hakkari Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınacak, ne zaman? Diyanet Hakkari Kurban Bayramı namazı saatleri!

Hakkari Kurban Bayramı namazı saat kaçta? Diyanet namaz vakitleri ile yanıt buldu. Bu yıl Kurban Bayramı 6 Haziran 2025 Cuma günü idrak edilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı 2025 Hakkari Kurban Bayramı namazı saatini, namazvakitleri.diyanet.gov.tr’den yayınladı. Müslümanların bayram sabahı idrak edecekleri iki rekâtlık namaz olan bayram namazı 6 Haziran Cuma günü 81 ilde kılınacak. Diğer illerde olduğu gibi Hakkari’de de bayram namazı saatleri birkaç dakika farklılık gösterecek. Hakkari bayram namazı vakti öncesi, tüm camilerde bayram hutbesi okunacak. Peki, Hakkari’de bayram namazı ne zaman, kaçta kılınacak? İşte, 6 Haziran Hakkari Kurban Bayramı namazı saati 2025 ile ilgili Diyanet namaz vakitleri bilgisi.

Takdir Teşekkür hesaplama nasıl yapılır? Karne alacak öğrenciler dikkat: 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ve 12. sınıflar Takdir Teşekkür hesaplama

Yaz tatili süresinin yaklaşmasıyla birlikte öğrenciler şimdiden Takdir – Teşekkür hesaplamaları en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Takdir ve Teşekkür hesaplama formülleri, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmeliklerde yer aldı. Sorgulanan Takdir Teşekkür hesaplama formülünü haberimizde derledik. Peki, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ve 12. sınıflar takdir ve teşekkür belgesi nasıl alınır? Takdir ve teşekkür kaç puanla alınır 2025? İşte 2024 – 2025 yılı sömestr tatili takdir ve teşekkür hesaplama formülü…

8. Antalya Akra Caz Festivali, Fazıl Say’ın konseriyle sona erdi

8. Antalya Akra Caz Festivali, Fazıl Say’ın konseriyle sona erdi

Erkan Kolçak Köstendil, yeni dizisi için “Yahya” oldu

Erkan Kolçak Köstendil, yeni dizisi için “Yahya” oldu