Günde 1 bardak içen yaşadı! Suda bekletince magnezyumu roketliyor, kramplara veda

Chia Tohumunun Sağlığa Faydaları

Chia tohumu, son zamanların popüler sağlıklı besinleri arasında yer alıyor. Güney Amerika kökenli bu mucizevi tohumlar, tokluk hissi sağlıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve magnezyum deposudur.

Chia Tohumunun Besin Değeri

Yaklaşık 2 yemek kaşığı chia tohumu, günlük magnezyum ihtiyacının %15’ini, kalsiyum ihtiyacının %18’ini ve lif ihtiyacının %25’ini karşılıyor. Ayrıca omega-3 yağ asitleri açısından balıktan daha zengin olabilir.

Chia Tohumunun Özellikleri

Chia tohumu suyla temas ettiğinde jel kıvamına gelir. Bu jel kıvamı, sindirim sistemine yavaş hareket ederek kan şekerini dengeler ve bağırsak hareketlerini düzenler. Bu özellikleri sayesinde sindirim sorunlarına da iyi gelir.

Magnezyum Deposu

Magnezyum, birçok biyokimyasal süreçte rol oynar ve chia tohumu magnezyum eksikliğini gidererek enerji üretiminden bağışıklık sistemini güçlendirmeye kadar faydalar sağlar.

Diyet Yaparken Chia Tohumu

Chia tohumu, tokluk hissi vererek aşırı yeme riskini azaltır ve düşük kalori içeriğiyle diyetlere kolayca eklenebilir. Bu sayede kilo verme sürecinizi destekler.

Chia Tohumunu Nasıl Tüketmeli?

Chia tohumunu en etkili şekilde tüketmenin yolu, suda bekletilerek içmektir. Bir bardak suya bir yemek kaşığı chia tohumu ekleyerek en az 15-20 dakika bekletin. Daha yoğun bir kıvam için buzdolabında bekletebilir ve sabahları aç karnına tüketebilirsiniz.

Related Posts

Havalar ısındı, uzmanlar uyardı! Su tüketimine dikkat: Bu sıvıları tüketmeyin

Yaz mevsimiyle birlikte hava sıcaklıkları artmaya başlarken uzmanlar su tüketiminin önerime vurgu yaptı. İnsan vücudunun büyük oranda sudan oluştuğuna vurgu yapan uzmanlar, günde 2-2,5 litre su (yaklaşık 12-24 bardak su) tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Doç. Dr. Veysel Kıdır da “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz” ifadelerini kullandı.

Çatlamış yumurta en tehlikelisi! Rafa asla değdirmeyin, sonu kötü bitiyor

Yumurta, mutfağın vazgeçilmez besinlerinden biridir. Kahvaltıdan akşam yemeğine, tatlılardan tuzlulara kadar sayısız tarifte yerini alır. Ancak bu temel gıda, yanlış saklama yöntemleri nedeniyle sağlık risklerine yol açabilir. İşte çatlamış yumurtalar hakkında bilmeniz gereken detaylar.

Develer kanser için gizli silah mı? Tümöre nokta atışı: ‘Hörgüç değil antikor’

Uzun bacakları, hörgüçleri ve çöl dayanıklılıklarıyla tanıdığımız develer, şimdi yepyeni bir rolle gündemde: Kanserle savaşın gizli kahramanı. Bilim insanları, bu hayvanların vücutlarında bulunan ‘nanobody’ adlı minik antikorların, erken teşhisten hedefe yönelik tedaviye kadar pek çok alanda çığır açabileceğini düşünüyor. Peki bir çöl hayvanı, insan sağlığını kurtarmakta nasıl bu kadar etkili olabilir?

Karın ağrısını hafife almayın! Belirti vermeden sessizce ilerliyor

Pankreas kanseri genellikle belirti vermeden ilerliyor. Prof. Dr. Burak Işık, karın ağrısı ve mide bulantısı gibi şikayetlerin ciddiye alınması gerektiğini vurguladı.

Bu maddelere dikkat: “Egzamanın gizli tetikleyicileri olabilir”

BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Nermin Bahat, egzamanın genellikle bağışıklık sisteminin verdiği tepkiler sonucu ortaya çıktığını ve çevresel ya da kimyasal etkenlerle şiddetlenebileceğini söyledi. Dr. Bahat, “Metal aksesuar ve tekstil boyasına dikkat edin. Egzamanın gizli tetikleyicileri olabilirler” uyarısında bulundu.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.