4.500 yıl önce gömülen Perulu kadının gizemi: Saçları bile duruyor!

Peru’da Binlerce Yıllık Bir Mezar Keşfedildi

Arkeologlar, Peru’nun Lima bölgesindeki antik bir balıkçı kasabasında, seçkin bir kadına ait olduğu düşünülen bir mezarı ortaya çıkardı. Kadının cildi, saçı ve tırnakları korunmuştu ve bu durum, keşfin Peru arkeolojik kayıtlarında kolay görülmeyen, nadir bir keşif olması anlamına geliyordu.

Mezar, MÖ 3000 ila 1800’e dayanan ve bazı uzmanların Amerika’daki en eski medeniyet olduğunu düşündüğü az bilinen bir toplum olan Caral medeniyeti tarafından binlerce yıl önce kullanılmış Áspero arkeolojik alanında keşfedildi. Mezardaki kadının öldüğünde 20 ila 35 yaşları arasında olduğu düşünülüyor ve vücudu özenle karmaşık bir malzeme ağıyla sarılmış halde bulundu.

Kefeninde pamuklu kumaşlar, hasır paspaslar ve And Dağları’ndaki en eski tüy sanatı örneklerinden biri olan makav tüyleriyle işlenmiş bir panel vardı ve hepsi bitki lifleri demetleri üzerine bir ağ şeklinde hassas bir şekilde yerleştirilmişti. Bu da kadının bölgenin soylularından biri olduğunu gösteriyor. Ayrıca, gösterişli bir başlık da giymişti ve tüm bunlar 4.500 yıldır çok iyi korunmuş.

Caral uygarlığının teknolojik ilerlemelerinin bir kanıtı olan etkileyici nakışların yanı sıra, ekip kadının dinlenme yerini süsleyen zengin mezar eşyaları da buldu. Saz sepetler, incelikle süslenmiş bir iğne, bir Amazon salyangoz kabuğu, yeşil ve kahverengi boncuklarla işlenmiş bir tukan gagası, yünlü kumaşlar, bir balık ağı, dokuma aletleri ve tuhaf bir şekilde yaklaşık 30 tatlı patates, mezar odasının alt kısmına dağılmış buluntular arasındaydı.

Keşfin ilginç bir noktası da bu kazıların yapıldığı alanın, uzun yıllar boyunca modern dönemin çöplüğü olarak kullanılmasıydı. Modern çağın insanları, bu antik mezarların bulunduğu alanı tonlarca çöple doldurmuştu.

Tüm olumsuzluklara rağmen kadının saçlarının, teninin ve yanındaki eşyaların korunmuş olması, 4.500 yıl önceki yaşama dair önemli ipuçları kazanılmasına katkı sağlayacak.

Related Posts

Organ naklinde yeni çağ! 3D baskı ile organ üretimi

Tıp dünyası, 3D baskı teknolojisinin biyoteknolojiyle birleşmesiyle tarihi bir dönüm noktasında. 3D baskı ile organ üretimi, organ nakli bekleyen milyonlarca hasta için umut ışığı olurken, bilim insanları bu teknolojiyle kişiye özel organlar üreterek …

Musk Hyperloop’tan neden vazgeçti?

Elon Musk’ın büyük umutlar bağladığı Hyperloop projesi neden hayal kırıklığı yarattı?

Instagram’da artık fotoğraf kırpmanıza gerek yok

Instagram, kullanıcı deneyimini iyileştirmeye yönelik bir adım daha attı. Uygulamanın başındaki isim Adam Mosseri’nin Threads uygulaması üzerinden yaptığı açıklamaya göre, artık 3:4 en-boy oranına sahip fotoğraflar Instagram’da orijinal haliyle paylaşılabilecek.

Bazı bilim insanları yapay zekanın bilinçli hale geldiğine neden inanıyor?

Bazı bilim insanları yapay zekanın bilinçli hale geldiğine neden inanıyor?

Serbest Dalış Dünya Şampiyonası tamamlandı: Milliler ikinci oldu

Dünya Sualtı Sporları Konfederasyonu (CMAS) Serbest Dalış Havuz Büyükler ve Gençler Dünya Şampiyonası’nda milli sporcular, 4 altın, 5’er gümüş ve bronz madalya kazandı.

Bilimin çürüttüğü 4 kahve efsanesi

Koyu kavrulmuş daha kuvvetli değildir ve kahve su kaybetmenize neden olmaz.